Doğal afet, büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, mal ve can kaybına neden olabilen, büyük ölçekli bir tehlike ve olaylardır. Dünya genelindeki doğal afetler ele alınınca, 31 çeşit doğal afetin 28 tanesini meteorolojik afetlerin oluşturduğu görülür. Doğal afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye de değişmektedir. Örneğin, Akdeniz Bölgesinde doğal afetler kuraklık, seller, orman yangınları, heyelan, dolu fırtınaları, çığlar, donlardır. Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır. Belirli bölgelerin eğilimli oldukları afetlere hazırlıklı olması özellikle önemlidir. Türkiye sahip olduğu çeşitli coğrafi koşullar sebebiyle farklı bölgelerinde farklı doğal afetlere eğilimli bir ülkedir. Doğal afetler, hem karasal hem akuatik ekosistemlere ciddi zararlar verebilmekte ve yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Afetler, doğrudan kısa, orta ve uzun vadeli etkilerin yanı sıra, halk sağlığı ve refahı üzerinde dolaylı etkilere neden olur. Afet durumunda, ilgili ekipler, acı ve zararı hafifletmeyi amaçlayan birden fazla kurumun koordineli ve entegre eylemini gerektiren karmaşık bir ortamla karşı karşıya kalmaktadır. Herhangi bir doğal afette birincil amaç insan hayatını korumak iken, hayvan hayatı ve çevre sağlığı da kritik öneme sahiptir; insanlar gibi hayvanlar da felaketlerin kurbanlarıdır ve Veteriner hekimler hayvanların, insanların ve ekosistemlerin (Tek Sağlık) sağlığını ve refahını yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeylerde korumak ve ilerletmek için birden fazla disiplin ve paydaşla işbirliği içinde çalışmaktadır. Veteriner hekimler, doğal afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında pek çok görev ve önemli role sahiplerdir. “Tek Sağlık” yaklaşımını benimsemiş olan Veteriner Hekimler doğal afet durumunda evcil, besi ve yaban hayvanlarına bakım sağlanmanın yanı sıra bulaşıcı hastalıkların yayılımının azaltılmasının/engellenmesinin sağlanmasıyla insan, hayvan ve çevre sağlığının korunmasında rol alırlar. Bu bağlamda, Veteriner Hekimlik Hizmetleri, Ulusal Afet Yönetimi ve Risk Azaltma Planlarının hazırlanmasına dahil edilmelidir. Afet yönetiminde Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin hedefleri, başta hayvan sağlığını ve refahını, insan ve çevre sağlığını korumak ile ülke ekonomisi ve toplumsal koşulları iyileştirme konusunda yardımcı olmaktır. Düzenlenmesi planlanan bu çalıştay ile afetlerde Veteriner Hekimliği hizmetleri hakkında paydaşlara bilgi verilmesi; hayvan kayıplarını en aza indirmek için acil durumlara yol açan faktörleri anlamak ve bunlara hazırlıklı olmak da dahil risk yönetimi ve azaltması yönünde temel eğitimin verilmesi amaçlanmıştır. Özellikle başta lisans öğrencileri olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Veteriner Hekimler için afet durumunda hayvan sağlığına yönelik stratejilerin belirlenmesi Çalıştayın öncelikli amacıdır.
Hayvan sağlığı hizmetlerinin verilmesi aynı zamanda insanların sosyal, ekonomik, duygusal, gıda ve çevre güvenliğini garanti altına alma yönüyle son derece önemlidir. Afet Yönetimi ve Afet Riski Azaltma planları dinamik ve süreklilik gösterecek nitelikte olmalıdır. Bu planlar, afetin tüm aşamalarında hayvan sağlığı ve hayvan refahı ile halk sağlığı konularını kapsamalıdır. Planlanan etkinlik ile Afet yönetiminde Veteriner Hekimlik Hizmetleri, hayvanları korunması, insanların sosyal, ekonomik, duygusal, gıda ve çevre güvenliğini garanti altına alma hedefleriyle paydaşlara alanında uzman ekip tarafından:
- Afet Nedir, Afet Yönetimi Yaklaşımı
- Ülkemizde Hayvan Sağlığı Hizmetleri/Karantina ve Hareket Kontrolü
- Hayvan Kurtarmada Hayvanlarda Anatomik Yapı
- Afetlerde İlk Yardım ve Organizasyon, Aşılama
- Afetlerin Evcil Hayvanlar Üzerindeki Psikolojik Etkileri/ Hayvan Sağlığı Afet Durumlarında Hayvan Davranışı ve Kısıtlama/Hayvan Sağlığı Afet Durumlarında Hayvan Refahı
- Afetlerde Hayvan Besleme ve Geçici Barınma
- Afet Durumlarında Biyogüvenlik ve Vektör Kontrolü
- Afet kaynaklı Çevresel Kirlilik ve Mücadele
- İnsan kaynaklı afette Veteriner Hizmetleri (Nükleer, Biyolojik, Kimyasal)
- Afet Durumlarında Gıda Güvenliği/ Afet Durumlarında Karkas Bertarafı
- Ötanazi/ Hayvan Sağlığı Afet Durumları için Hayvanların Ötanazisi